Bitcoin Ordinals

19-02-2023

Vad är Bitcoin Ordinals?

Som du kanske vet är den minsta värdemätaren av BTC känd som en satoshi eller en Sat - en BTC är lika med 100 000 0000 sats. Ordinals-protokollet tillåter användare att skicka och ta emot sats som innehåller inskriptioner data som kan vara text, JPEG, ljud eller video.

Ankomsten av Ordinals-protokollet, som gör det möjligt för användare att skriva in referenser till digital konst i små transaktioner på Bitcoin-blockkedjan, vilket i huvudsak skapar Bitcoin-baserade icke-fungibla tokens (NFT:er). Detta har visat på ett nytt, högt värdefullt användningsfall för Bitcoin. Redan en rapport från analysföretaget FSInsight hävdar att en Ordinals-driven återuppsving i utvecklingen och expansionen av det totala värdet som handlas och säkras över Bitcoin blockchain borde driva upp priset men har påverkat blockutrymmet mer.

Den snabba ökningen av Bitcoin Ordinals fortsätter. Med över 123 000 Ordinals-inskriptioner nu för alltid skrivna på Bitcoin-blockkedjan – och en blomstrande handels- och auktionsscen för de mest eftertraktade tokens och samlingar – har Bitcoins status som ett NFT-ekosystem säkrats. Medan kedjans version av NFTs har börjat spridas under de senaste veckorna, har de som vill interagera med kedjan och skaffa en Ordinal varit tvungna att hantera ett ogenomskinligt, trögt och tekniskt ramverk.

Det var bara en tidsfråga innan utvecklare började fylla efterfrågan på en allvarlig brist på användarvänliga lösningar för nya användare. Låt oss titta på de lösningar som nyligen har utvecklats:

Ordinals Bitcoin plånbok

Ordinals Wallet, som gick live den 16 februari, är den senaste Bitcoin-plånboken som kommit ut med explicit stöd för Ordinals Inscriptions. Plånboken låter användare "ta emot, lagra och se Ordinals" i sina plånböcker samtidigt som de hävdar att funktionalitet för att överföra, skicka, skriva in och köpa och sälja Ordinals snart är på väg.

Xverse-plånboken

Bara 24 timmar innan Ordinals Wallet gick live lanserade Bitcoin plånboken Xverse officiellt tjänsten Bitcoin Ordinals. "Under det senaste året har vi fokuserat på att bygga den mest avancerade Bitcoin-plånboken," läser företagets tillkännagivande på Twitter. "Idag har vi lanserat 1:a klass stöd för ordinals."

Plånboken tar bort behovet för användare att köra en fullständig Bitcoin-nod för att kunna interagera meningsfullt med blockkedjan. Användare betalar helt enkelt en transaktionsavgift (vilket de kan göra i själva plånboksappen). Du måste också äga lite Bitcoin (BTC) för att betala den transaktionen, som också kan köpas i appen med en fiat on-ramp-tjänst.

För att registrera en Ordinal måste användare ladda upp en bild (eller text) till appen och sedan skicka en transaktion till sin Ordinals-adress. NFT kommer att dyka upp om ungefär en halvtimme i deras Xverse NFT-kollektion. Själva inskrivningen utförs av Gamma.io, en Bitcoin NFT-marknadsplats som enligt uppgift redan har präglat fem procent av alla Ordinals i kedjan. Xverse interagerar med Stacks, en så kallad layer 1.5 blockchain med egen NFT-ekonomi.

Hiro wallet

Slutligen, Hiro Wallet föregick både Xverse och Ordinals Wallet med lanseringen av testnät den 14 februari. "Det roliga börjar bara när vi rullar ut expansivt stöd för både Stacks-baserade NFT:er och Ordinal-inskriptioner, skrev Hiro Wallets VD Mark Hendrickson under plånbokens Bitcoin-supportlansering denna vecka.

Hiro Wallet fungerar på samma sätt som Xverse, med Gamma som gör inskrivningen och Ordinals sätts in direkt på en användares konto under avsnittet "Samlarföremål". Företaget planerar att släppa ytterligare uppdateringar under de kommande dagarna.

Den snabba ökningen av användarvänliga sätt för entusiaster att interagera med Bitcoin-blockkedjan är ett tecken på önskan NFT-gemenskapen har för det nyfunna NFT-ekosystemet. Räkna med att fler plånböcker, marknadsplatser och användargränssnitt gjorda uttryckligen med Bitcoin Ordinals i åtanke kommer att dyka upp under de kommande veckorna och månaderna.