En ny Blackrock Bitcoin ETF är närmar sig. Är detta en game changer för Bitcoin?

06-07-2023

Juni har varit en bra månad för Bitcoin. Delvis på grund av nyheten om en ny BlackRock Bitcoin ETF. Hur kommer detta påverka Bitcoins utveckling?

Blackrock, världens största kapitalförvaltare, ansökte om en Bitcoin ETF i juni i år. Detta måste godkännas av SEC ( USA:s värdepappers- och börskommission) . Men varför är det så viktigt?

En BlackRock Bitcoin ETF, är detta ett institutionellt införande av BTC?

En Bitcoin ETF kan verkligen peka på institutionell adoption av Bitcoin. Det innebär att stora företag kommer att fokusera på att ta med Bitcoin i till exempel sin investeringsportfölj, vilket gör att efterfrågan på Bitcoin kommer att öka drastiskt. Det bästa med oss ​​alla Bitcoin är att det "bara" finns 21 miljoner av dem och 8% av dessa är ännu inte i omlopp och en stor del är "förlorade" för gott. Kortfattat, ju mer efterfrågan på Bitcoin ökar och utbudet förblir densamma (eller minskar) är det ju självklart bra för priset, åtminstone på lång sikt pga stor efterfrågan och ett väldigt litet utbud.

Om vi går tillbaka till Blackrocks Bitcoin ETF är det faktum att en kapitalförvaltare av denna storlek är intresserad av exponering för Bitcoin säger mycket. Det är dock viktigt att inse att en Bitcoin "ETF" är en investeringsprodukt/aktie som endast följer priset på Bitcoin, så det är inte själva Bitcoin som köps genom denna ETF. Vi pratar om en så kallad "futures" ETF med hävstång som liknar den för ProShares. Den 26 juni kom även intressanta nyheter från banken HSBC (största banken i Hong Kong) att de erbjuder nu sina kunder en Bitcoin och Ethereum ETF att investera i. Kina, som är mest känt för sin "svajande relation" med Bitcoin och krypto och har återöppnat sina dörrar mer för Bitcoin de senaste månaderna, och denna ETF är ett bra exempel på det.

Blackrock skickade in en ansökan om en Bitcoin spot ETF igår. Det är faktiskt en omansökan: Blackrock har redan skickat in en ansökan om en spot-ETF, men SEC fann den tidigare spot-ansökan "olämplig" och inte tillräcklig, så den returnerades då och därför inte godkändes. Men nu finns det hopp igen: ansökan om en Blackrock Bitcoin spot ETF har förnyats och skickats in på nytt till SEC. BlackRock kommer att släppa denna Bitcoin ETF genom ett dotterbolag som är specialiserat på att hantera börshandlade fonder: iShares. iShares Bitcoin Trust är namnet på BlackRocks spot bitcoin ETF som kommer att noteras på Nasdaq. För mer information, se Nasdaq-ansökan till SEC.

Nu är det bara att vänta på det slutgiltiga svaret från SEC. Förresten, mer eller mindre samtidigt har amerikanska Fidelity (också ett stort investeringsbolag) också lämnat in ytterligare en ansökan om en Bitcoin spot ETF. Faktum är att varje institutionell kapitalförvaltare i USA nu är på gång för att lansera sin egen Bitcoin Spot ETF.

En amerikansk Bitcoin Spot ETF, kommer det verkligen att hända?

ETF, Spot, Bitcoin, SEC och Blackrock... Det var mycket att ta in. För att sammanfatta det kort: en spot-ETF betyder att det faktiskt finns en exponering för den "fysiska" produkten, det vill säga mot Bitcoin. Det måste därför också finnas ett "innehav" av Bitcoin (i det här fallet med Coinbase som förvaringsinstitut) för denna spot-ETF. Så det här skiljer sig mycket från den termins-ETF som redan finns. Och så ja; en BlackRock Bitcoin spot ETF är, i den meningen, en game changer. BlackRock har 10 biljoner dollar under förvaltning som lätt kommer att få exponering för bitcoin genom ETF. Exponering som kommer att eftersträvas av investerare nu när Larry Fink, vd för BlackRock, nu också är positiv till bitcoin som internationell tillgångsklass. Bitcoin är digitaliserat guld enligt Larry Fink.

Viktigt att notera: hittills har ingen "spot" ETF någonsin godkänts av SEC. Till och med alla ansökningar har skickats tillbaka till avsändaren.. BlackRock, men även Fidelity har förberett sig i några år nu och kommer att kunna lära sig av alla tidigare applikationer hur dessa två jättar kan hantera det... vi väntar i spänning!

Vill du vet mer om Blackrock och Bitcoin, läs gärna:

Är du intresserad av att köpa Bitcoin ETF:er?