FTX är i konkurs och blivit hackad

03-04-2024

FTX-börsen är i konkurs och visade sig bara vara en oseriös Ponzi-operation ledd av Sam Bankman-Fried. Det är en enorm skandal. Inom några dagar var en förmögenhet på 40 miljarder dollar utplånad. FTX VD Sam Bankman-Fried, profilerade sig själv som en förkämpe för strikt reglering för kryptosektorn och uttryckte sin avsikt att ge bort sina tillgångar till välgörenhet och goda ändamål. Tyvärr var det hela en fasad. Den tredje största börsen var i själva verket en oseriös verksamhet som den hade lanserat tillsammans med moderbolaget Alameda Research för att täcka upp förluster bland annat. Sam Bankman-Fried byggde i princip ett kasino med en FTT-token Ponzi ovanpå.

Kundmedel skickades till exempel vidare till Alemada och användes till spekulationer, täppa hål (förluster), marknadsföringstrick och prestigefyllda donationer. Sam gav bland annat 5 miljoner dollar i donationer till president Biden och fick exklusiv tillgång till tillsynsmyndigheter (inklusive Garry Gensler) för att få en vit fot där som en förkämpe för god reglering och naturligtvis för att få en prioriterad position. Den 28-årige miljardären Sam Bankman-Fried var dock inte den nye Warren Buffet, utan en ny Bernie Madoff. Andra ledare inom FTX management var: Gary Wang (CTO), Sina Nader (COO FTX.us), Brett Harrison (president för FTX.us), Dan Friedberg (regulatory officer FTX) och Caroline Ellison (CEO Alameda Research). Ett nätverk av 128 företag riggades för att i princip täcka upp händelserna i detta Ponzi-imperium.

FTX hade ingen bitcoin på sin balansräkning alls. De kunder som köpte och lagrade totalt 80 000 bitcoin på FTX omfattades inte av FTX och togs bort från marknaden. Totalt har FTX 1,4 miljarder dollar i Bitcoin-skuld utestående. FTX hade ingen proof-of-reserve-policy och kunderna kunde faktiskt inte kontrollera om den köpta bitcoin faktiskt existerade. Det är därför vi alltid rekommenderar våra läsare att förvara den stora majoriteten av köpta bitcoin säkert på sin egen bitcoin-wallet och inte på en hanterad växlingsplånbok.

FTX användes också för att parkera och spekulera i dollar avsedda för militärt bistånd till Ukrainas regering. Frågan är dock hur mycket pengar Ukraina egentligen hade parkerat på FTX och varför detta överhuvudtaget gjordes.

Dessutom använde FTX sin egen FTT-token som säkerhet för dollarlån. Denna dåliga och extremt riskabla tokenpolicy fick Binance att sälja sin egen position i FTT. Detta orsakade en bankrun på FTX-börsen, som snart visade att det inte fanns mycket att vinna. Inspelningarna stoppades snart och korthuset kollapsade snabbt.

FTX visar återigen att de stora pengarna lockar till sig många sociopater som är hänsynslösa med andras pengar och dessutom bråkdelar bank med tokens och andra klienttillgångar. Att sätta upp ditt eget token ponzi-schema (FTT) passar också in med det. Bristen på tydlig reglering av kryptoutbyten och tillgångar ökar problemet ytterligare. Börser tvingas ofta att etablera sig i offshore-jurisdiktioner, vilket innebär att det inte finns någon ordentlig övervakning och kontroll över deras verksamhet. Många människor åt den söta kakan som FTX marknadsavdelning (i samarbete med nyhetsnätverk inklusive Forbes) serverade till allmänheten. Stora riskkapitalfonder investerade i FTX, värdepappersfonder behöll sina reserver här... i själva verket hade de alla gjort mycket dålig forskning om ledningen och företagets verksamhet. Endast de stigande siffrorna tittades på. Nedan kan du se CNBC:s Jim Cramer prata om Sam Bankman-Fried som JPMorgan of Crypto.