Vad vi kan lära oss av Gamestops rusning på börsen?

28-01-2021

Det har varit mycket snack det senaste dygnet om GameStops kursutveckling, som har ökat kraftfullt den senaste veckan. Gamestop som har varit den ledande amerikanska återförsäljaren av tv-spel kom underskott av blankningar (shorts) från Wall Street. Blankning (Shortselling) innebär att man lånar aktier och säljer dem trots att man inte äger dem. aSärskilt hedgefonden Melvin Capital hade många blankningar i GameStop-aktien i syfte att aktie värdet skulle minska. GameStop hotade med att gå i konkurs.

De yngre investerarna accepterade inte detta. Det uppmanades via sociala medier att köpa upp GameStop-aktien. Reddit-forumet "WallStreetBets" växte snabbt till över 4 miljoner medlemmar. Alla dessa var privata investerare, särskilt unga människor. Wall Street Bets bestämde sig för att gå in i handelsstriden mot de stora företagen i Wall Street. Medlemmarna kallar sig därför "kamrater" för att betona att de kämpar mot stora institutionella företag. Nedan kan du se en Tweet från reddit-forumets ordförande om hans syn på storbanken Wall Street:

Nedan i diagrammet kan du se prisutvecklingen för GameStop (GME) -aktien:

undefined || ''

Som du ser började GameStop-aktien snabbt stiga exponentiellt och orsakade att Shortsellers (blankare) förlorade 5,3 miljarder dollar på mycket kort tid. Melvin Capital riskerade att gå i konkurs och amerikanska finansiella tillsynsmyndigheter uppmanades av ledande institutionella investerare att ta steget över marknadsmanipulation. Detta gjorde att börserna TD Ameritrade och Robinhood införde köpgränser i GME aktier för sina användare. Detta räckte dock inte för stora inflytesrika företag som hade förlorat otroligt stora summor i GME aktien. Flera amerikanska börser valde att stänga ner inköp av aktien vilket gjorde att man bara kunde sälja den. Som du ser i grafen ledde detta till en stor krasch i GME aktien.

I slutändan är det makt i antal som spellar roll. Men om en centraliserad börs som Wall Street kan bli tvungen att stängas ner när tillräckligt många investerare samlas som en slags global decentraliserad grupp med ett mål att genomföra motsatt handel. Detta strider med världens mest kraftfulla investeringsbank. Nedan följer några bra videor om det senaste GameStop-händelsen: