Nikkei-kraschen skakar om finansmarknaderna

05-08-2024

På måndagen upplevde japanska aktier sitt största dagliga fall sedan kraschen 1987, då oro över en möjlig inbromsning av den amerikanska ekonomin (recession) skapade oro på de globala marknaderna. Samtidigt höjde Japans centralbank räntan med 0,25%, vilket ytterligare förvärrade situationen för lånutgivaren Yen Carry Trades.

Spänningarna i Mellanöstern ökar också, där Iran denna vecka planerar en vedergällningsaktion för likvideringen av Ismail Haniyeh av Israel i Teheran. Ett tredje världskrig står för dörren. Denna kombination av faktorer ledde till att Nikkei 225-indexet, som representerar ledande aktier i Tokyo, sjönk dramatiskt med osannolika 4 451 punkter. Denna historiska nedgång resulterade i en förlust på över 12%, vilket innebär att de totala förlusterna sedan början av juli uppgår till 25%.

Räntepolitik, inflations- och recessionsrädsla samt Yen Carry Trade

Rädslan för en kraftig inbromsning av den amerikanska ekonomin har ökat förväntningarna på att den amerikanska centralbanken, Federal Reserve drastiskt måste sänka räntan. Federal Reserve ändrade inte sin räntepolitik förra veckan. Samtidigt som Bank of Japan (BOJ) nu höjer sina räntor för att hålla inflationen i styr. Detta resulterar i att yenen stiger gentemot den amerikanska dollarn, vilket gör japanska exportberoende aktier mindre attraktiva och ytterligare pressar Yen Carry Trade.

Det var inte bara den japanska aktiemarknaden som föll. I Taiwan och Sydkorea avbröts handeln flera gånger kortvarigt då så kallade "circuit breakers", avsedda att förhindra panikförsäljningar, aktiverades.

Hur började det?

Volatiliteten i Japan började förra veckan i fredags när BOJ höjde räntan för andra gången i år och meddelade planer på att minska obligationsköpen. Handlare förväntar sig fler räntehöjningar senare i år när centralbanken försöker kontrollera inflationen. Effekten var snabbt märkbar. Nikkei sjönk med 5,8% i fredags eftersom handlare oroade sig för effekten av en starkare yen på japanska företag. En stigande yen skulle skada exportörer och företag med inkomster från utlandet.

Den snabba uppgången av den japanska yenen har också tvingat många marknadsdeltagare att avveckla yen carry trades, en populär handelsstrategi där investerare lånar till 0% ränta i Japan och omvandlar detta till andra valutor för att investera i högavkastande tillgångar.

Förra veckan steg yenen nästan 5% gentemot dollarn. På måndagen stärktes yenen ytterligare med 2,2% till en kurs på 143,3 per amerikansk dollar. Den starkare yenen leder därmed till en global avveckling av Carry Trades.

Därifrån eskalerade marknadskaoset väldigt snabbt, som är i grund och botten drivet av den japanska centralbanken. Den högst oväntat och aggressiva kursändringen i japan i kombination med den avmattande kinesiska ekonomin och svagare jobbsiffror från den amerikanska ekonomin skapar en gemensam reccesionsrädsla.

Global marknadstumult

Volatiliteten spred sig till andra marknader i Asien och Europa, och amerikanska aktieterminer sjönk kraftigt över natten. Nasdaq-terminer föll med 4%, medan Dow-terminer och S&P 500-terminer sjönk med respektive 1,5% och 2,3%.

Stoxx Europe 600-indexet, regionens riktmärke, var 2,5% lägre i morgonhandeln. Det har sjunkit med 6% under de senaste fem dagarna till nivåer som senast sågs i februari.

Taiwans Taiex hade sin värsta dag någonsin och sjönk med 8,4%, medan Sydkoreas Kospi stängde med en nedgång på 8,8%. Australiens S&P/ASX 200 föll med 3,7% och Hongkongs Hang Seng Index och Kinas Shanghai Composite sjönk med respektive 2,3% och 1,3%.

Bitcoin-priset påverkades också kraftigt av marknadskaoset och såldes av vissa aktörer som en risk-on tillgång. Andra, inklusive Michael Saylor, kommer att vara nöjda. Saylor har nyligen meddelat att han planerar att samla in 2 miljarder för att köpa mer bitcoin från marknaden. Trots detta ledde ett rekordantal av likvidationer inom kryptovalutor och bitcoin till att den 5 augusti 2024 blev en Svart Krypto Måndag.

Nu återstår att se hur den amerikanska aktiemarknaden kommer att reagera och hur bitcoin ETF-innehavare kommer att agera på det globala marknadstumultet. Om kaoset sprider sig hit kan vi uppleva ett nytt scenario likt Covid Kraschen i mars 2020. Investerare kommer att sälja allt för att täcka sina förluster och få likviditet. Federal Reserve kommer sannolikt att hålla ett krismöte och kanske tvingas att snabbt sänka räntan.

Relaterade artiklar