Tesla sålde 75 % av sitt Bitcoin innehav under andra kvartalet

20-07-2022

Elon Musk har lastat av de flesta av sina BTC-reserver, enligt finansiella rapporter som släpptes denna onsdagen.

Elfordonstillverkaren Tesla sålde de flesta av sina Bitcoin (BTC)-innehav under andra kvartalet, enligt nya finansiella avslöjanden som släpptes på onsdagen.

"I slutet av andra kvartalet har vi omvandlat cirka 75% av våra Bitcoin-köp till fiat-valuta", sa Tesla i sin kvartalsrapport. "Omvandlingar under andra kvartalet tillförde 936 miljoner dollar i kontanter till vår balansräkning."

Enligt bokslutet var Teslas nettoinnehav av Bitcoin relativt stabila under tre kvartal i rad. I slutet av mars hade Tesla digitala tillgångar värda 1,261 miljarder dollar på sina böcker. Efter likvidationen har företaget nu 218 miljoner dollar i exponering för digitala tillgångar.

Som Cointelegraph rapporterade, sålde elfordonstillverkaren en del av sina BTC-reserver i mars 2021 och realiserade en nettovinst på 128 miljoner dollar. Vid den tiden förklarade VD Elon Musk att försäljningen, som uppgick till 10% av Teslas innehav, var för att "bevisa Bitcoins likviditet som ett alternativ till att hålla kontanter på balansräkningen."

Bara två månader tidigare, i januari, blev Tesla en av de största företagsinnehavarna av Bitcoin efter att de förvärvat BTC för 1,5 miljarder dollar. Köpet avslöjades i en anmälan i februari till United States Securities and Exchange Commission. Vid den tiden hade Tesla också planer på att acceptera BTC-betalningar, men de planerna skrotades senare på grund av oro för Bitcoins energianvändning.

För sitt andra räkenskapsår rapporterade Tesla en justerad vinst per aktie på 2,27 USD med intäkter på 16,93 miljarder USD. Bruttomarginalerna för fordon minskade jämfört med första kvartalet och för ett år sedan på grund av inflation och ökad konkurrens för elfordonskomponenter, såsom battericeller.