Vad ska man leta efter innan man väljer en Bitcoin-Exchange?

08-06-2024

Hur får jag bitcoin? Vissa företag betalar redan löner i Bitcoin. Om jag känner till privatpersoner som har Bitcoin kan jag naturligtvis skaffa eller köpa Bitcoin från dem. Vissa städer har Bitcoin-maskiner där du kan importera euro och få beloppet i Bitcoin i din plånbok med en QR-skanning. Annars måste alla som vill köpa Bitcoin göra det på en börs (exchange) antingen med fiatpengar, med guld eller med andra kryptovalutor. Här presenterar och guidar vi dig i den lite förvirrande världen av Bitcoin-exchanges/börser

ByBit en perfekt Bitcoin-Exchange för nybörjare och traders

Bybit står fram som en framstående global kryptoderivatbörs, välkomnande både etablerade investeringsinstitutioner och vanliga traders. Dess mål är inget mindre än att omdefiniera kryptomarknaden genom att sammanfoga de mest fördelaktiga aspekterna från både kryptovalutor och den traditionella finanssektorn. Resultatet är en plattform som strävar efter att vara den säkraste, mest pålitliga, rättvisaste och mest användarvänliga inom handelsbranschen. Recension om ByBit Bitcoin Exchange.

En av de mest uppmärksammade funktionerna på Bybit är dess "perpetual contracts," en typ av derivatkontrakt som möjliggör handel utan någon fast utgångsdatum. Detta ger användarna flexibilitet och kontroll över sina positioner, vilket kan vara särskilt värdefullt i den volatila kryptomarknaden. Dessutom använder Bybit en "dual price mechanism" som syftar till att minimera risken för likvidationsproblem genom att jämföra indexpriser från flera källor.

Plattformens "advanced matching engine" är ytterligare en funktion som sticker ut, vilken möjliggör snabb och effektiv matchning av handelsordrar. Detta är av avgörande betydelse i en marknad där sekunder kan ha stor inverkan på resultatet. För att stödja användarna i deras handelsresa, erbjuder Bybit dessutom en dedikerad 24/7 kundtjänst som står redo att svara på frågor och hjälpa till vid eventuella problem.

Genom dessa och många andra funktioner har Bybit positionerat sig som en av de mest anmärkningsvärda och pålitliga handelsplattformarna på marknaden. Dess fokus på säkerhet, pålitlighet och användarvänlighet har gjort det till ett föredraget val för både professionella och nybörjare inom kryptohandel. Med ambitionen att förena det bästa från både krypto- och finansvärlden, har Bybit verkligen gjort sig känt som en drivkraft för innovation inom kryptohandeln.

  • För mer information: Besök ByBit eller skanna QR koden nedan

ByBit

Vad du behöver tänka på när du väljer ett bitcoinbyte!

När du väljer en Bitcoin-börs bör du bestämma redan i början om du faktiskt vill hålla Bitcoin på en egen krypterad wallet eller om du är nöjd med en depåbank eller en så kallad CFD-mäklare (Contract for Difference) bara för att spekulera Bitcoin-prisutvecklingen.

Parter som eToro och Plus500. Dessa erbjuder vanligtvis också en miljö där du först kan vänja dig vid handelsmiljön med fiktiva pengar innan du satsar riktiga pengar. Du använder bitcoins fulla volatilitet, men du äger aldrig ditt egna digitala guld. Spridningen mellan köp- och försäljningspris är hög här vilket betyder att du betalar mycket provision och avgifter.

Vi rekommenderar starkt att våra läsare att inte använda sig av CFD-spel som eToro eller plus500 vilket är jämförelsebart med ett Casino! Vi vill uppmuntra dig att verkligen äga dina bitcoins själv och förklara och lära dig hur du gör det.

Vi listar nu de viktigaste Bitcoin-börserna med deras fördelar. Dessa börser själva har vissa mängder Bitcoin plånböcker, cirka 90% på extremt säkra kalla plånböcker och 10% på heta plånböcker för att möjliggöra handel med likvida medel. Om du öppnar ett konto här får du ett kundnummer och en serviceplånbokadress direkt. Nu överför du SEK till växelns IBAN-adress och därefter kan du köpa och sälja krypto till aktuella priser eller till dina valda priströsklar. Då bör du överföra de kryptomängder du vill ha tillfälligt från din plånbokadress på börsen till din en annan plånbok efter eget val, till exempel en kall plånbok som du förvarar i ditt kassaskåp hemma eller en varm plånbok i form av en app på mobiltelefonen. Läs mer om det i vår artikel om Bitcoin Wallets.

Handelsbörser, P2P-handelsbörser och mäklare?

Så du har bestämt dig för att installera din egna plånbok och faktiskt köpa riktigt Bitcoin på en börs. Som en ny Bitcoiner bör du fortfarande vara tydlig med att veta den stora skillnaden mellan handelsbörser, P2P-handelsbörser och mäklare. Du borde veta något om den nya regleringen av kryptovalutor och sedan se i vilken utsträckning de olika plattformarna redan har en licens från det ansvariga skattekontoret eller åtminstone har sina saker väl organiserade. Det finns ingen mening att välja en oreglerad plattform som myndigheterna senare kommer att rikta sig till.

En möjlig väg ut här är bra, pålitliga decentraliserade lösningar, eftersom dessa inte kan tilldelas någon nationell jurisdiktion. Men det är knappast att frukta att moderna stater vill reglera Bitcoin-börserna någon gång, eftersom Bitcoin själv är "oförstörbart" och staten tappar all kontroll.

Naturligtvis bör du också tycka om en leverantörs webbplats och app och den handelsmiljö som erbjuds där med grafik och diagram, och slutligen bör provisionerna och andra villkor vara gynnsamma. Framför allt, läs recensionerna av plattformarna innan du bestämmer dig!

Bitcoin Handelsbörser (Exchanges)

Vi börjar med handelsbörserna. Där köps och säljs Bitcoin dagligen och håller en orderbok och publicerar ett ständigt uppdaterat inköps- och försäljningspris för sina kunder. Tillgängligheten för de olika kryptovalutorna varierar mycket och anges för närvarande också. Det är inte alltid möjligt att köpa det belopp du vill köpa för direkt. Detta beror på att marknadsvärdet ändras väldigt snabbt. Detta är inget problem för en nybörjare men som en avancerad handlare duman använda ett professionellt handelskonto på börserna och du bör vara uppmärksam på likviditeten, djupet och volymen i orderböckerna för de olika tillgångarna.

  • Vi på Bitcoinverket har gjort väldigt mycket granskning och testat många olika börser, därmed vill vi ge dig de bästa tipsen så att du kan hitta din rätta börs.
  • På plats nummer ett på vår lista kommer Bitvavo som är den enda börsen där både dina kryptotillgångar och ditt kontosaldo är försäkrade. Bitcoinverket.se är absoluta fans av Bitvavo som har en välreglerad handelsbörs med sin låga provision (max 0,25%) och automatisk räntebetalning på 1,2% på din Bitcoin-investering. Det första 10.000kr-systemet är till och med helt gratis. Bitvavos app är underbar. Bitvavo är vårt tips!
  • Binance är ett av de säkraste, mest pålitliga och största kryptobörserna i världen med ett brett utbud av tjänster och den största handelsvolymen. Väl etablerat i Europa och handel med terminskontrakt är även möjligt.
  • Bitfinex har varit aktiv som ett klassiskt, oreglerat internationellt Bitcoin-utbyte sedan 2012. Det är nu ett mångsidigt utbyte med ett komplett utbud av tjänster. Du kan också handla med Bitcoin-futures här.
  • Kraken är en beprövad, mycket säker krypto-börs från USA och ligger därför utanför europeisk och svensk lag. Kan fortfarande vara intressant för svenskar eftersom terminskontrakt kan också handlas här.

Bitcoin P2P Exchanges - decentraliserade börser

Peer-to-peer-börserna tog en helt annan väg. Det är här som köpare och säljare faktiskt samlas för att handla konkreta mängder Bitcoin eller Altcoins med varandra. Det finns skillnader mellan de med och utan ett escrow-konto vid jämförelse.

  • Paxful har 3 miljoner användare och stödjer upp till 300 innovativa betalningsmetoder. Med en struktur som blocket kan vem som helst handla Bitcoin direkt med vem som helst här. Detta är ofta viktigt, särskilt i tredje världen. Paxful tillåter också Swish som betalningsalternativ. Läs mer på Paxful-recension.
  • LocalBitcoins (LBC) från Helsingfors är den mest kända P2P-börsen i världen. Användare byter Bitcoin och fiat-pengar direkt här, med LocalBitcoins som ett spärrkonto.
  • Hodl Hodl är den mest innovativa helt decentraliserade börsen (DEX) exklusivt för Bitcoin. Endast här garanteras anonymitet i P2P-handel med Bitcoin. Den enkla BlueWallet-appen gör det möjligt att kringgå myndigheternas krav på identifiering.

Bitcoin-mäklare

Slutligen finns det också bra mäklare för Bitcoin. Precis som de CFD-mäklare som nämns ovan litar de på lätt tillgänglig personlig kundservice och användarvänlighet. Men dessa två erbjuder riktiga köp och försäljning av Bitcoin, ofta direkt i kundens plånbok. Generellt sett är spridningen mellan köp och försäljning större här och provisionerna högre.

  • Changelly är en bra mäklarportal där du köper bitoins som du skickar omedelbart och säkert till din egna bitcoinplånbok. Tjänsten har ingen handelsmiljö och är, som namnet antyder, faktiskt som ett växlingskontor för Bitcoin och andra digitala valutor. Föränderligt naturligtvis köper för dig på de stora handelsbörserna

Slutsats

Vi kan bara upprepa att du bör göra din egna forskning innan du väljer din exchange/börs. Reglering är på väg.. Använd informationen här som en introduktion. Läs Bitcoinverkets recensioner om de börser som du tycker är intressanta. Du är också välkommen att kontakta Bitcoinverket för personlig rådgivning.

Relaterade artiklar