Bitcoin överstiger 45 000 dollar för första gången sedan april 2022.

02-01-2024

Bitcoin överstiger 45 000 dollar för första gången sedan april 2022, vilket markerar en kraftig ökning i kryptovalutor vid inledningen av det nya året. Sent på måndagen nådde bitcoin sin högsta nivå på nästan 21 månader, vilket fortsätter den uppåtgående trenden inom kryptovalutor in i 2024.

Handlare visar också ett växande intresse för den potentiella godkännandet av en börsnoterad bitcoinfond i USA, samt den kommande "halveringen" av bitcoin.

Bitcoin sköt i höjden för att starta 2024, överstigande 45 000 dollar för första gången sedan april 2022. Detta sker mot bakgrund av ökade geopolitiska spänningar i Röda havet och växande optimism kring en potentiell godkännande av en börsnoterad bitcoinfond.

Idag nådde bitcoin en topp på 45 913,30 dollar tidigt på tisdagsmorgonen. Det var den högsta nivån sedan den 5 april 2022, och första gången den handlades över 45 000-dollarsmärket sedan dess. Senast var den upp med 3 %, handlades till 45 045,65 dollar.

Större delen av sexmånadersrallyt i bitcoin är kopplat till den potentiella ETF:en, men innan den berättelsen kom i spel var bitcoins största drivkraft den regionala bankkrisen i USA. Detta ledde till bitcoins första stora uppgång för året, vilket lät kryptovalutan framstå som ett alternativ till det etablerade systemet och en säkring mot osäkerhet.

Rörelsen kommer också mitt i fortsatt entusiasm bland handlare över att USA kan godkänna den första bitcoin-ETF:en. Detta skulle göra det möjligt för investerare att köpa en produkt som spårar priset på bitcoin utan att behöva äga kryptovalutan direkt, vilket troligen är attraktivt för större institutionella investerare.

I fredags uppdaterade BlackRock och andra potentiella utfärdare registreringsformulären för sina föreslagna bitcoin-ETF:er, inklusive namn på auktoriserade deltagare. Investerare tolkar denna extra detalj som ett tecken på att ett beslut från USA:s värdepappers- och börskommission (SEC) är nära förestående. Många branschexperter förväntar sig att fonderna kommer att godkännas i januari.

Den fortsatta prisökningen för bitcoin följer efter en framgångsrik 2023, då priset på den digitala mynten steg med 157 % - och många förväntar sig att de djärva uppgångarna kommer att fortsätta.

Investerare har höga förväntningar på bitcoin i 2024. Ett beslut om en ETF förväntas allmänt komma någon gång i januari. Kort därefter, på våren, förväntas Bitcoin-halveringen äga rum, en händelse som historiskt sett har föregåtts av kraftiga prisökningar. Dessutom förutspår Federal Reserve-tjänstemän minst tre räntesänkningar i år efter nästan två års höjningar.

Andra kryptovalutor steg också kraftigt över natten till tisdagen. Ether handlades runt 2 387 dollar, upp ungefär 4 %, medan Solana sköt i höjden med 7 % till runt 113 dollar.

Relaterade artiklar: