BNY Mellon kan nu officiellt erbjuda förvaringstjänster för Bitcoin
Bank of New York Mellon Corp. (BNY Mellon) har nu fått grönt ljus att hantera bitcoin. Den officiella godkännandet från SEC (Securities and Exchange Commission) har kommit. Detta godkännande innebär att BNY Mellon får ett undantag från SAB 121-regeln, som är till för att avskräcka banker från att börja med kryptoförvaring. Denna utveckling är ingen överraskning. Vad innebär det nu när BNY Mellon kan agera som bitcoin-förvaltare? Trenden är tydlig: Banker som vill förbli relevanta kommer snart att spela en viktig roll som (institutionella) bitcoin-depåer samt förvaltare av bland annat. bitcoin ETF:er. Vad innebär detta?
SEC:s godkännande för BNY Mellons kryptohantering
Den amerikanska finansinspektionen SEC har inte motsatt sig BNY Mellons ansökan att förvalta digitala tillgångar som bitcoin och ether utan att behöva redovisa dem som skulder på balansräkningen. Detta underlättar för banken att erbjuda dessa tjänster samtidigt som de uppfyller regelverken, enligt Bloomberg.
JUST IN: 🇺🇸
— Radar🚨 (@RadarHits) September 26, 2024
America’s oldest bank BNY Mellon gets SEC approval to offer #Bitcoin and crypto custody services. pic.twitter.com/aV3q4LUZlG
SEC:s beslut adresserar de utmaningar som kommer från den omtvistade Staff Accounting Bulletin (SAB) 121. Denna regel kräver att företag som förvaltar digitala tillgångar för kunder måste redovisa dessa som skulder. Många finansiella institutioner har funnit denna regel mycket begränsande.
Regulatoriska utmaningar
Trots att BNY Mellon nu har en position att agera som bitcoin-förvaltare, måste banken fortfarande hantera frågor på en fall-till-fall-basis med SEC:s Office of the Chief Accountant (OCA). Banken medger att detta inte löser alla hinder i SAB 121, men att de fortsätter dialogen med OCA om ytterligare tillämpningar.
BNY Mellon är den äldsta banken i USA och en av världens största investmentbanker. Banken har ett starkt rykte inom kapitalförvaltning och hanterar globalt över 50 biljoner dollar i tillgångar.
BNY Mellon har arbetat med en bitcoin plattform sedan 2022
Redan 2022 rapporterade Wall Street Journal att BNY Mellon planerade att lägga till bitcoin-tjänster för sina kunder. Banken har sedan dess arbetat på en förvaltnings- och avvecklingsplattform för bitcoin och andra digitala tillgångar, som behandlar dessa på samma sätt som traditionella tillgångar. Plattformen utvecklades under ledning av Roman Regelman, som såg potentialen för digitala tillgångar att bli mainstream.
Vad är effekten av BNY Mellon som ny kryptoförvaltare?
BNY Mellon kan nu erbjuda sina tjänster för att förvalta bitcoin och ethereum. Initialt kommer de att erbjuda sina tjänster till kunder som investerar i spotbaserade börshandlade fonder (ETF:er) som BlackRock och Franklin Templeton. Detta kan bryta dominansen av Coinbase, som för närvarande är den största förvaltaren av digitala tillgångar för spotbaserade bitcoin ETF:er. När det institutionella intresset för bitcoin växer, kommer behovet av en pålitlig förvaltare att bli allt viktigare.
Marknaden för förvaltning av digitala tillgångar uppskattas vara värd omkring 300 miljoner dollar och växer årligen med cirka 30 %, enligt Bloomberg. Trots att Coinbase har ett starkt rykte som kryptoförvaltare, är det fortfarande en relativt ny aktör på finansmarknaderna. Många institutionella investerare kan nu se BNY Mellon som ett säkrare alternativ.
Banker som bitcoin-depåer
Framtidens banker kommer behöva erbjuda kryptoförvaring och relaterade tjänster för att förbli relevanta. I länder som Schweiz och Tyskland ligger bankerna i framkant. Många tyska banker, som Volksbank Bayern, Deutsche Bank och DZ Bank, har redan de nödvändiga licenserna för att agera som kryptoförvaltare.
Adoption av bitcoin bland amerikanska banker?
Amerikanska banker har också under flera år arbetat med lösningar och lagstiftning för att erbjuda bitcoin. Plattformar som NYDIG gör det möjligt för fintech-jättar som NCR och FIS att integrera bitcoin-konton i sina nätverk. Det är bara en tidsfråga innan även svenska banker som Handelsbanken och Swedbank följer efter och blir bitcoin-depåbanker.
BNY Mellons intåg på marknaden markerar en viktig vändpunkt för banker världen över.