Coinbase vs Bitvavo – en jämförelse!

20-02-2023

Vad är skillnaderna mellan Bitvavo och Coinbase? Ska jag välja Bitvavo eller Coinbase som min primära handelsbörs? Våra läsare ställer ofta denna fråga. Coinbase har ofta äran för att vara en av de äldsta kryptobörserna i USA som har vuxit i en exponentiell takt. Men den relativt nya börsen Bitvavo förtjänar även vår uppmärksamhet.

Coinbase vs Bitvavo – Generella sifrror

Coinbase redovisade rekordvinster på 730 miljoner dollar och 335 miljarder dollar i intäkter 2021! Coinbase har 56 miljoner användare; 1250 anställda och givetvis en Nasdaq-notering. Coinbase värdepapper kan köpas via ett vanligt investerarkonto som till exempel på Avanza. Hur som helst, Bitvavo är en betydligt nyare exchange och hänger inte med i Coinbase när det kommer till fakta och siffror som detta. **Bitvavo **är den första och absolut bästa börsen som verkligen blev en stor aktör på marknaden från 2020 och framåt. Utvecklingen av Bitvavo-börsen har gått mycket bra och teamet har satt upp en underbar tjänst för sina användare. Bitvavo har ett unikt samarbete med Coinbase Custody och därför kan erbjuda försäkrade plånböcker vid stöld till sina användare. Det är inte många börser som har kunnat uppfylla kraven för att göra detta ordentligt. Bitvavo har gjort detta mycket bra.

Coinbase vs Bitvavo – Handelsvolym

Det är inte så relevant att jämföra generiska siffror med varandra. Ytterst är likviditeten på marknaden i euro avgörande. Hela poängen är om du enkelt och billigt kan sätta in och växla in euro mot bitcoin. Coinbase fokuserar främst på handel med amerikanska dollar. Det är likviditeten och volymen; men om du köper bitcoin och handlar med euro så spelar det inte så stor roll. Bitvavo har imponerande likviditet när det kommer till handelsparet BTC/EUR. Den dagliga handelsvolymen här är över 25 miljoner euro, med Coinbase Pro är den drygt 50 miljoner. Skillnaden är inte så stor som man skulle kunna tro. Bitvavo har en imponerande likviditet jämfört med jätten. Detta gäller även den största handelsbörsen på denna planet, Binance, även om euron inte kommer särskilt långt här. Deras marknad är särskilt likvid, i stablecoin USDT. Om du tänker växla euro mot bitcoin har Binance eller Coinbase inget speciellt att erbjuda men det är något som Bitvavo däremot har speciellt om vi tittar vidare på handelsavgifterna.

Bitvavo vs Coinbase – Handelsavgifter

Bitvavo-användare får automatiskt försäkrade plånböcker och låga avgifter. Du förstår, Coinbase består av två olika miljöer med två olika handelskommissioner. Användaren kan bara förvänta sig låga avgifter i Coinbase Pro-handelsmiljön, vilket inte är lämpligt för den genomsnittliga användaren. Denna i grunden orättvisa dikotomi existerar inte i Bitvavo.

Det är betydligt lättare för en användare att göra en SEPA överföring till Bitvavo särkilt om du har Svenska Kronor i jämförelse med Coinbase där den primära metoden är att sätta in pengar med ett bankkort vilket kommer med en betydligt större avgift.

**Bitvavo **har en låg standardavgift på 0,25 % för alla sina användare. Bitvavo erbjuder också två olika handelsmiljöer, en för nybörjaren och den andra för professionella handlare. Alla får en lägre provision ju mer de handlar under en 30-dagarsperiod. Om du handlar över 100 000 euro debiteras en producentavgift på 0,20 % och 0,10 % av en producentavgift. Avgiften minskar successivt. Till exempel, över 10 miljoner euro debiteras en producentavgift på 0,05 % och en takeravgift på 0,00 %. Coinbase Pro handelsmiljö tar ut mycket högre avgifter. Coinbase tar ut en producentavgift på 0,18 % och 0,08 % i producentavgiften i ovanstående fall. Standardavgiften hos Coinbase är 1,5%. Det är med andra ord inte förvånande att Coinbase har haft en så stor omsättning. Därmed är Bitvavo är betydligt billigare.

Coinbase vs Bitvavo – Användarupplevelse

Coinbase har haft mycket fler avbrott än Bitvavo tidigare. Bitvavo har lärt sig av sina misstag och har generellt bra användarupplevelser. För nya användare är det lätt att navigera sig på både Bitvavo och Coinbase då Coinbase lite och Bitvavo lite finns som alternnativ för en enklare användarupplevese.

Coinbase vs Bitvavo – Slutsats

Både Coinbase och Bitvavo är två riktigt bra kryptovalutabörser vi rekommenderar att varje läsare testar båda två och väljer sin prefernens utifrån det. Det enda Bitvavo inte har är marginalhandel. Detta är dock bra för de flesta användare. De flesta handlare förlorar mycket pengar på denna belånade handel i den högst volatila kryptomarknaden.

För mer information: