Lagförslaget gick igenom vilket gör bitcoin till en officiell valuta i El Salvador, vilka konsekvenser ger det?

09-06-2021

El Salvador har gjort ett historiskt beslut. Den unga presidenten Bukele överlämnat till kongressen har antagits med stor majoritet. 62 av de 84 kongressledamöterna ser värde i bitcoin (BTC) och vill införa det som lagligt betalningsmedel nationellt.

Bitcoin-protokollet och the BTC lightning network erbjuder en öppen källkodsteknik som ger många fördelar för El Salvador. Cirka 22% av El Salvadors BNP kommer från dollaröverföringar från gästarbetare, främst ifrån USA. Amerikanska betalningsbehandlare och andra mellanhänder tar lätt 50% av dessa intäkter till olika kostnader. På grund av detta överföringsproblem tappar särskilt den fattiga befolkningen på marken mycket pengar på grund av dessa förvaltare.

Jack Mallers har utvecklat en app på bitcoin-blixtnätverket med Strike Global som hjälper medborgarna att kringgå dessa förvaltare och behålla mer av sina intjänade besparingar. Dessutom har 70% av befolkningen ingen tillgång till ett bankkonto alls, men de har tillgång till internet och och smartphone för att bland annat installera appen Strike. El Salvador är annars baserad på en dollarstandard och kan på så sätt inte kontrollera sin egna penningpolitik. El Salvador är därmed helt beroende av vad Federal Reserve i USA gör. Inflationen är också mycket mer märkbar för fattiga människor i underutvecklade länder.

El Salvador ansluter till Bitcoin-nätverket och omfamnar tekniken för att dra sig ur sina ekonomiska svårigheter. Att förklara bitcoin som ett lagligt betalningsmedel är en viktig pusselbit. Det ställer in landet på både en dollar och bitcoin som standard. Många bitcoinföretag kommer att flockas till El Salvador för att hjälpa en hjälp. Blockstream, bland andra, kommer att fortsätta att stödja landet med utvecklingen av nödvändig infrastruktur. Detta inkluderar en anslutning från landet till bitcoin-satellitnätverket. Särskilda nodes kommer att byggas i regioner utan bra internet. Dessa regioner utan bra internet kan helt enkelt göra betalningar i bitcoin-nätverket via en satellitanslutning. Faktum är att bitcoin också fungerar oberoende av internet. Detta kan nu testas allmänt i El Salvador.

Konsekvenser med bitcoin som lagligt betalningsmedel

Bitcoin kommer att kunna användas för att betala skatt, skulder och avveckling av varor och tjänster utan beskattning. Priserna kan dessutom också uttryckas i BTC eller SATS.

Regeringen kommer även att hjälpa befolkningen att anta bitcoinplånböcker som förmodligen kommer att vara en separat version av Strike Global-plånboken, som stödjer både dollarn och bitcoin. För att täcka omvandlingsriskerna för handlare som (måste) acceptera bitcoin inrättas en statlig fond som står under överinseende av utvecklingsbanken i El Salvador, Banco de Desarollo de El Salvador (BENDESAL). Regeringen kommer vidare att undersöka intresserade bitcoinbrytare (miners) och energiföretag om hur man kan omvandla geotermisk värme från vulkaner till el och bitcoin, vilket inte ger något klimatpåverkan. Dessutom kommer det att undersökas hur El Salvadors centralbank kommer att hålla bitcoin i sin balansräkning.

I denna tweet nämner presidenten Nayib Bukele att de ska omvandla geotermisk värme från vulkaner för att på så sätt få grön el till att mina bitcoin.

Bitcoiners är naturligtvis välkomna varmt välkomna till El Salvador. När någon tar 3 BTC med sig utfärdas ett gratis uppehållstillstånd.

Relaterade artiklar

Bildkälla: unsplash