Polkadot

03-04-2024

Introduktion till Polkadot

Polkadot är en utvecklingsplattform mellan kedjor för att uppnå interoperabilitet mellan olika blockkedjor. Projektet väcker ett stort intresse eftersom huvudnyckelpersonen är den tidigare CTO: n för Ethereum: Gavin Wood.

Gavin Wood är mjukvaruutvecklaren som utvecklade programmeringsspråket Solidity och den virtuella maskinen (EVM) för Ethereum. Han lämnade Ethereum-projektet 2016 och grundade Parity Technologies och Web3 Foundation. Det är också dessa organisationer som är involverade i utvecklingen av Polkadot.

Polkadot utvecklas under överinseende av Web3 Foundation och har engagerat blockchainföretaget Parity Technologies för sitt första teknikimplementering. Den första Polkadot-implementeringen är programmerad i Rust och JavaScript. Nedan kan du se Gavin Wood tala om sin vision och ambition för Polkadot.

Vad är Polkadot?

Polkadot den tredje generationens blockchain-protokoll som samlar flera specialiserade blockkedjor i ett enhetligt nätverk. Det har utvecklats för förverkligandet av en ny generation av internet som återvänder kontrollen till individerna istället för internetmonopol. Polkadot har ett antal viktiga fördelar jämfört med tidigare blockchain-nätverk:

Nedan visas en video som förklarar Polkadot i sin enkelhet:

Polkadot – DOT

Polkadot DOT är den inbyggda kryptovalutan i Polkadot-nätverket. Det tjänar tre viktiga syften. Polkadot bygger främst på en specialutvecklad konsensusalgoritm för Nominated Proof-of-Stake (nPos). DOT kan innehas av specialiserade användare (nodes) som en insats för nätverkets övergripande funktion och säkerhet. Dessutom är DOT viktigt för att länka en parachain till Polkadots huvudkedja. Slutligen fungerar DOT som en röst och spelar en roll inom styrningsmodellen för nätverket. Vill du köpa DOT?

För mer information:

undefined || '' || '' || '' || ''

Polkadot är skalbart – blockchain sharding

Blockkedjor är begränsade när det kommet till behandling av information. Polkadot är inställt som ett shardat flerkedjigt nätverk, vilket innebär att det kan bearbeta många informationsflöden (transaktioner) parallellt över olika (shardade) blockkedjor. Att distribuera parallell datorkraft över olika blockkedjor ger enorm skalbarhet och potential för massiv tillväxt och adoption. Shardade blockkedjor anslutna till Polkadot kallas parachains eftersom de fungerar parallellt med nätverket.

Polkadot sharding

Principen för sharding är trots allt att behandlingen av transaktioner eller annat lagrings- och beräkningsarbete inte behöver göras av alla nodes inom nätverket. Den kan slumpmässigt distribueras över nätverket. Det handlar om horisontell skalbarhet över alla nodes i nätverket som delar upp arbetet och utför det parallellt. Med en traditionell blockchain, som Bitcoin, måste varje transaktion verifieras av alla noder inom nätverket. Med Sharding distribueras arbetet på ett sådant sätt att det inte längre är nödvändigt. Ju större nätverket är, desto säkrare är det att distribuera transaktionshantering där vissa grupper (shardes) av nodes inom nätverket samtidigt övervakar olika transaktioner. När en skärva når konsensus om transaktionerna packas de i ett transaktionsblock och behandlas av ett protokoll som lägger till dem i huvudkedjan. Ju större nätverk och nätverkseffekt, desto fler shards som kan användas för att bearbeta desto snabbare blir transaktioner.

Inom Polkadot kallas shards för parachains och är länkade till Polkadot-huvudkedjan som fungerar som en Relay Chain för hela nätverket. De parachains representerar ett transaktionsblock till validerarna som finns i Polkadot-nätverket och har funktionen att testa nya block från Parachains och lägga till dem i huvudkedjan. Det är Polkadot Relay Chain som ger säkerhetsgarantier för hela nätverket. Alla Polkadot-validerare har placerat DOT i Relay Chain och validerat alla transaktioner för den slutliga Polkadot-kassaboken.

undefined || '' || '' || '' || ''

När det gäller blockchain-arkitektur passar inte alla storlekar alla. På Polkadot kan varje blockchain omdesignas som är optimerad för ett specifikt syfte, till exempel: fillagring, identitetshantering etc. Polkadot använder Substrate-utvecklingsramen där team enkelt kan utveckla en anpassad blockchain inom Polkadot-nätverket. Till exempel kan en separat blockchain-kommunikationsbro (bridge) byggas med Bitcoin och / eller Ethereum-nätverket via en parachain som är kopplad till Relay Chain of Polkadot.

Polkadot kan anpassas - blockchain-specialisering!

När det gäller blockchain-arkitektur passar inte alla storlekar alla. På Polkadot kan varje blockchain omdesignas för ett specifikt syfte, till exempel: fillagring, identitetshantering etc. Polkadot använder Substrate-utvecklingsramen där team enkelt kan utveckla en anpassad blockchain inom Polkadot-nätverket. Till exempel kan en separat blockchain-kommunikationsbro (bridge) byggas med Bitcoin eller Ethereum-nätverket via en parachain som är kopplad till Relay Chain of Polkadot.

Polkadot-samarbete

Nätverk och applikationer på Polkadot arbetar tillsammans och delar information och funktionalitet, till exempel appar på en smartphone, utan något beroende av en central tjänsteleverantör. Polkadot erbjuder interoperabilitet och kedjekommunikationsfunktioner som gör det möjligt för användare att dela information mellan kedjor med hjälp av det inbyggda Cross-Chain Messaging Protocol (XCMP). Till exempel kan en parachain som tillhandahåller finansiella tjänster enkelt kommunicera med en specialiserad Oracle-parachain som har tillgång till nödvändiga uppdaterade informationsflöden från aktiemarknaderna.

Polkadot Självstyrning

Varje blockchain och nätverk på Polkadot kan behålla sin egen gemenskap och också vara en del av och påverka Polkadots nätverkshantering som helhet. Utvecklingsteam kan skapa en skräddarsydd egen lednings- eller styrningsmodell för sitt eget nätverk. Dessutom är Polkadot lätt att uppdatera. All programvara som blockkedjor behöver uppdateringar för att förbättras. Inga hårda gafflar behövs för att uppdatera Polkadot-protokollet. Alla dessa kärnfunktioner i Polkadot öppnar en ny värld av möjligheter för att bygga decentraliserade applikationer inom finans, spel, identitet, IoT, logistikkedjor, sociala nätverk etc. Polkadot är den tekniska ramen för att förverkliga ett nytt decentraliserat internet. Därför är Web3 Foundation också den organisation som stöder utvecklingen av Polkadot och hjälper utvecklargemenskapen med bland annat nödvändiga anslag och teknik för att göra Polkadot till en framgång.

Polkadot Defi

Polkadot kommer lätt att kunna utveckla och stödja sitt eget DeFi-ekosystem. Den 21 augusti 2020 rullade Acala Network ut en Polkadot-parachain. Acala Network är ett crosschain-finansieringshub och stablecoin-protokoll byggt på Polkadot.

Slutsats

Polkadot är ett lovande nytt projekt för att uppnå interoperabilitet mellan olika blockkedjor och den nödvändiga infrastrukturen för att realisera ett decentraliserat internet med skalbara decentraliserade applikationer för att bygga en mer jämlik värld. Polkadot är en ny teknik och naturligtvis finns det många risker förknippade med den. Polkadot är inte det enda protokollet och nätverket för blockchain-interoperabilitet. Antagande och förverkligande av framgångsrika ansökningar kommer att vara en avgörande faktor för Polkadots framtida framgång. Polkadot är dock byggd på grundval av mycket expertis och erfarenhet av ett stjärnlag under ledning av Gavin Wood. Detta kommer att locka många andra utvecklare och stärka Polkadot-nätverket. Vi kan förvänta oss mycket mer och vi kommer att hålla oss à jour med utvecklingen. För mer information, läs Lightpaper eller besök Polkadots webbplats.

Relaterade artiklar om Polkadot:

Relaterade kryptoprojekt: