SEC Överklagar Inte Tidigare Beslut om Bitcoin ETF

14-10-2023

14 oktober 2023

Amerikanska Securities and Exchange Commission (SEC), under ledning av herr Gary Gensler, verkar acceptera ett tidigare beslut från en amerikansk domstol angående Bitcoin-spotansökan från Grayscale Investments. Som vi skrev i en nyligen publicerad artikel blev Grayscale Investments ansökan avvisad av SEC i ett tidigt skede, möjligen utan en grundlig granskning. Enligt domstolen var detta orättvist.

Igår, den 13 oktober, var sista dagen för SEC att överklaga detta domslut. Det verkar som att de har valt att inte överklaga, vilket indikerar att SEC låter beslutet stå. Nyheten togs väl emot av Bitcoin-communityn, och Bitcoin-priset steg omedelbart med 1,3 % några minuter efter att nyheten kom ut, och passerade tillfälligt 27 000 dollar.

Grayscale Investments Bitcoin Spot ETF

Grayscale Investments är en av de största kryptofonderna globalt och är en del av Digital Currency Group (DCG), grundat av framstående personer som Barry Silbert, ett välkänt namn inom Bitcoin-världen. Grayscale har nyligen lämnat in en officiell begäran om att omvandla sin Bitcoin-"trust"-fond till en Bitcoin ETF-fond, känd som Grayscales officiella ansökan om en Bitcoin-spot ETF.

SEC hade initialt avvisat denna begäran, vilket ledde Grayscale att överklaga till den amerikanska domstolen. Domstolen beslutade till förmån för Grayscale och krävde att ansökan skulle omprövas. Viktigt är att SEC valde att inte överklaga detta beslut. Domstolen hävdade att SEC inte hade behandlat Grayscales ansökan på ett sätt som var konsekvent med deras tidigare godkännande av två Bitcoin-futures som handlades på nationella börser. Domstolen hänvisade faktiskt till SEC:s beslut som "godtyckligt och oberäkneligt".

En del spekulerar att dessa hårda ord från domstolen spelade en roll i SEC:s beslut att låta överklagandefristen gå ut utan åtgärd, till glädje för många.

Vad innebär detta för ansökan om Bitcoin Spot ETF?

Med SEC:s beslut att inte överklaga domen måste Grayscales ansökan nu gå vidare för ytterligare granskning. Detta garanterar dock inte godkännande; SEC kan fortfarande avvisa ansökan av olika skäl, vilket är ganska troligt. Beslutet ökar dock möjligheten till godkännande.

Som tidigare nämnt måste SEC nu återuppta utvärderingsprocessen för Grayscales ansökan om Bitcoin Spot ETF, och korten har blandats om. Deadline för granskning är ännu inte känd men förväntas meddelas inom en vecka eller två. Om SEC senare avvisar ansökan kan Grayscale i sin tur överklaga, vilket ytterligare förlänger granskningsprocessen.

Som tidigare nämnt väntar vi nu ivrigt på den nya fristen för SEC att granska ansökan. Godkännande av Grayscales ansökan om Bitcoin Spot ETF skulle göra det mycket svårare för SEC att avvisa andra ansökningar, inklusive de från institutioner som BlackRock. Striden fortsätter!

Relaterade artiklar: