Silicon Valley Bank (SVB) stängd och i konkurs

10-03-2023

Silicon Valley Bank stötte på djupa ekonomiska problem de senaste dagarna och var på väg mot konkurs i rekordfart. Den 10 mars 2023 gick tillsynsmyndigheter, inklusive FDIC, in och stängde banken. FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) är en amerikansk nationell institution vars syfte är att garantera banktillgodohavanden, liknande European Deposit Insurance Scheme. Silicon Valley Bank stängdes för att överföra de återstående kundmedlen till den FDIC-etablerade Deposit Insurance National Bank of Santa Clara. Silicon Valley Banks fall är ett allvarligt slag för finanssektorn, vars konsekvenser ännu inte är förutsebara.

undefined || ''

Men varför? Jo eftersom Silicon Valley Bank var en viktig bank för nystartade tekniker och var bland de 20 bästa när det gäller tillgångar. Går vi nu mot ännu en amerikansk bankkris? Det europeiska banksystemet (tänk Credit Suisse & Deutsche Bank) kan vara bräckligt. Vi vet det. Men tydligen är också banksystemet i USA fortfarande väldigt bräckligt. Risken för att en kris har undvikits i och med nedläggningen av SVB återstår att se. Det är i slutändan Federal Reserve som kommer att ha sista ordet om hur denna kris kommer eller inte kommer att utspela sig. Vi kommer att hålla ett öga på den fortsatta utvecklingen...

Hur det började

Silvergate, en mindre kryptovänlig bank med 15 miljarder dollar i tillgångar, bestämde sig för att upphöra sin verksamhet och likvideras efter att marknaden kollapsar tidigare i veckan. Under FTX-implosionen 2022 startade en "bankrun" vid Silvergate som tvingade den att sälja statsobligationer med förlust. Banken hade otillräckliga likvida medel och problem med säkerheterna. Den misshandlade banken bestämde sig då för att frivilligt stänga sina dörrar. Väldigt snyggt, eller hur?

Problemet:

Silvergate avslöjade ett säkerhetsproblem: orealiserade förluster på statsobligationer. Titta, de flesta banker har parkerat fler och fler kundinsättningar i amerikanska statsobligationer. Bankerna får nu en bra procentandel i utbyte på grund av Federal Reserves (FED) räntepolicy. Problemet är dock att värdet på själva obligationen faller när räntorna stiger. Vid en tvångsförsäljning, till exempel under en bankkörning, går en bank med förlust.

Klicka här för att läsa mer om Silvergate

Silicon Valley Bank, ett enkelt mål

Spekulanter valde då att sikta på andra potentiella kandidater som kunde hamna i trubbel. Rykten dök snart upp om ränteriskerna för Silicon Valley Bank (SVB), som har en obligationsportfölj på 91 miljarder dollar. Dessutom är SVB ett bra mål eftersom det främst vänder sig till högriskteknologiska nystartade företag. Med den nuvarande FED-policyn för kvantitativ åtstramning (QT), kommer dessa nystartade företag att stöta på problem snabbare och kommer att behöva utnyttja besparingar snabbare. Rykten leder lätt till en bankrun. SVB hade bara 14 miljarder dollar i likvida tillgångar för att hantera eventuella uttag på 173 miljarder dollar i insättningar. Problemet var helt klart här.

Silicon Valley Bank säljer värdepapper med förlust

SVB beslutade då att sälja 21 miljarder dollar i värdepapper som en försiktighetsåtgärd för att få mer likviditet. Detta resulterade i en förlust på 1,8 miljarder dollar. För att ytterligare säkra denna förlust beslutade banken att ge ut nya aktier till ett värde av 2,3 miljarder dollar. Denna i och för sig rationella plan togs inte emot väl. SVB-investerare sålde aktien och kunderna blev nervösa. Som en försiktighetsåtgärd började de ta ut alla pengar över gränsen på $250 000. Allt över 250 000 USD täcks inte av det amerikanska bankgarantisystemet. Kreditinstituten kastade vatten på elden genom att ytterligare sänka Silicon Valley Banks kreditvärdighet. Shorten var nu en vind och beståndet dumpades massvis.

Till exempel startade fortfarande en bankrun och aktien $SVIB sjönk med 60 % inom 24 timmar. Aktierna i hela den amerikanska banksektorn var ett blodbad den 9 mars. Fredagen den 10 mars stoppades $SVIB-aktien från handel för att undvika en total kurskollaps. Handeln med aktier i First Republic och Signature Bank stoppades också. Dessa aktier rasade spektakulärt denna morgon.

En ytterligare bankkörning på SVB där företag tar ut nästan alla sina pengar från kontot orsakade inte bara en allvarlig likviditetskris, utan också ett solvensproblem. SVB är ingen liten bank med en balansräkning på 211 miljarder dollar. Skulle Signature Bank och First Republic Bank följa Silicon Valley Banks väg står 500 miljarder dollar i insättningar på spel.

Silicon Valley Bank som den första domino brickan för en ny bank- och global kreditkris?

Enligt FDIC har amerikanska banker en orealiserad förlust på 620 miljarder dollar. FED:s räntepolitik har allvarligt skadat säkerheten för den amerikanska banksektorn. SVB:s fall är inte bara den största bankimplosionen efter Leman Brothers 2008, utan också ett stort frågetecken om andra amerikanska bankers solvens. Kontakt! Fallet av Silicon Valley Bank kan äventyra flera banker som en domino och utlösa en ny bankkris. Dominobrickorna faller redan och fredag ​​eftermiddag den 10 mars 2023 var banksektorn på väg mot ännu en bankkris. Den snabba stängningen av Silicon Valley Bank är ett försök att undvika en ytterligare bankkris.

Kan en FED vara pivot nära?

Jerome Powell, ordföranden för FED, kunde prata hårt i förrgår, men i slutändan förstör räntepolitiken inte bara ekonomin, utan även bankerna. Inte bara statsobligationer faller i värde, tänk även på fastighetsmarknaderna och förstås värdepappersmarknaderna.

En förändring av FED:s policy, en så kallad Pivot, ligger därför i korten. Skrivaren måste snart slås på igen för att rädda bankerna och undvika en global kreditkris 2,0 i kvadrat... eller har FED redan gått för långt med att höja räntorna samtidigt som man bekämpar inflationen? Fredagen den 10 mars spekulerades det redan om att räntorna inte längre kommer att öka med 0,5 %, utan bara med 0,25 %. Frågan är om FED faktiskt har kontroll över situationen.

Det handlar återigen om att säkert parkera en del av tillgångarna utanför bankerna i bland annat guld och bitcoin. Två tillgångar som inte kan tryckas och ger mervärde utanför det finansiella systemet för att upprätthålla ekonomisk frihet och välstånd. Detta är just den främsta anledningen varför Bitcoin skapades 2008 under finanskrisen då folk tappade tillit till banksystemet.

Relaterade artiklar: