Binance tvingas betala 45 miljarder kronor i böter

23-11-2023

Binance, världens största kryptojätte, har nyligen genomgått en stor förändring. Deras VD, Changpeng Zhao, mer känd som "CZ", har avgått från sin position. Detta skedde på grund av den ökande pressen från USA, vilket gjorde att hans roll blev ohållbar.

Det är verkligen spännande tider i kryptovalutavärlden! Först och främst, låt oss visa vår tacksamhet mot Changpeng Zhao den avgående VD:n och grundaren av Binance. Sedan starten 2017 har Binance snabbt blivit den populäraste centraliserade kryptobörsen, känd för sin användarvänliga gränssnitt, stora handelsvolym, hög likviditet och ett brett utbud av produkter och tjänster. Binance har spelat en stor roll i den globala utvecklingen av kryptoindustrin och i att förse kryptomarknaderna med likviditet.

CZ har varit drivkraften bakom allt detta, men nu kommer de tråkiga nyheterna: Han avgår som VD med omedelbar verkan. Han har tagit på sig ansvaret för vissa problem och har valt att träda tillbaka för att Binance ska kunna fortsätta under nytt ledarskap. Det bör noteras att CZ var ansiktet utåt mot väst, medan Yi He, medgrundare av Binance, är den framträdande figuren mot öst.

CZ

  • Changpeng Zhao CZ - Före detta VD för Binance

Binance började sin resa i Kina men flyttade snart till Malta på grund av regleringsfrågor. Trots globala verksamheter var det oklart var Binance faktiskt hade sitt huvudsäte och vem som var de verkliga ägarna. Företaget följde en djärv "förlåtelse istället för tillstånd"-strategi, och tog därmed stora risker, i skarp kontrast till exempelvis Coinbase. Bland riskerna Binance tog fanns etablering i länder utan nödvändiga registreringar, otillräcklig kundkännedom (KYC) och otillåtna tjänster. Allt detta gjorde CZ för att driva tillväxten på ett globalt plan.

Det är verkligen en dramatisk utveckling för Binance, med tanke på de allvarliga anklagelserna från USA. Lyckligtvis har Binance nått en överenskommelse med Department of Justice (DOJ), vilket har avvärjt en potentiell kris liknande FTX-kollapsen. Men överenskommelsens pris är högt: Changpeng Zhao (CZ) själv måste betala en böter på över 50 miljoner dollar, och Binance en svindlande summa på över 4 miljarder dollar (45 miljarder kronor). Detta är en av de största företagsböterna som någonsin utdömts i USA.

Binance har erkänt flera överträdelser, inklusive inblandning i penningtvätt, genomförande av finansiella transaktioner utan licens, och brott mot sanktioner. Detta innebär överträdelser av viktiga lagar som Bank Secrecy Act (BSA) och Emergency Economic Powers Act (IEEPA). Ett exempel på överträdelsen är att de möjliggjorde betalningar för användare i sanktionerade länder som Iran eller Kuba. Dessutom har CZ erkänt att de inte lyckats upprätthålla ett effektivt program för att förhindra penningtvätt (AML).

Binance har en ny VD

Konsekvenserna av denna situation för Binance och dess tidigare VD, CZ, är betydande. Efter CZ:s bekännelse måste han omedelbart avgå som VD för Binance. Företaget behöver nu anlita en oberoende övervakare för att säkerställa att de följer regler och lagar korrekt. Detta inkluderar en kraftig förbättring av deras program för att motverka penningtvätt (AML) och en strängare efterlevnad av sanktioner. CZ är inte tillåten att vara inblandad i företaget för minst tre år efter att denna övervakare har tillsatts. Dessutom riskerar han en personlig fängelsestraff på 18 månader, även om det för tillfället inte verkar troligt.

Men det finns också positiva nyheter: Binance kommer att fortsätta verka, nu under ledning av Yi He och med en ny VD, Richard Teng. Yi He betonar att detta är början på ett nytt kapitel för företaget:

Blackrock kan ha eskalerat situationen

Hur kunde situationen med Binance eskalera så snabbt? Det finns spekulationer om att BlackRock kanske har haft en hand i Binance's bekymmer. Du kanske undrar, vad har BlackRock med detta att göra? För att göra det ännu mer intrikat kan BlackRocks potentiella lansering av Bitcoin spot ETF:er vara en del av ekvationen.

Av de 576 ETF-ansökningar som BlackRock har lämnat in, har endast en blivit avslagen. Det indikerar en stark relation mellan BlackRock och den amerikanska regeringen. Det finns en teori om att BlackRock kanske inte var bekväm med Binance's påverkan på Bitcoin-priset, på grund av deras marknadsdominans i handelsvolym, Bitcoins i omlopp och övergripande marknadssentiment. SEC (U.S. Securities and Exchange Commission) ansåg också att icke-amerikanska, oreglerade aktörer som hade stor påverkan på marknaden kunde vara ett hinder för godkännandet av en ETF.

Frågan uppstår: Var BlackRock bakom DoJ:s (Department of Justice) agerande mot Binance? BlackRock skulle föredra att ha kontrollen själva och inte vara beroende av en börs som kan påverka deras produkter. Med detta i åtanke, oroar sig kryptogemenskapen för att BlackRock kan ha spelat en roll i den nuvarande situationen med Binance. Dock är det viktigt att komma ihåg att Binance faktiskt har brutit mot flera amerikanska lagar, även om amerikanska banker också ofta bryter mot dessa regler.

Jesse Cohen förklarar denna synvinkel i en tweet nedan:

Kommer BlackRock ta över Binance roll som den stora spelaren i framtiden?

Nästan alla amerikanska kapitalförvaltare är intresserade av att investera i Bitcoin. Under 2023 har flera av USA:s ledande finansiella institutioner ansökt om Bitcoin Spot ETF hos SEC, inklusive BlackRock med en tillgångsförvaltning på 10 biljoner dollar, Fidelity med 4,5 biljoner, Franklin Templeton med 1,5 biljoner, och Invesco Galaxy också med 1,5 biljoner. Med Binance nu i bakgrunden och en av de starkaste kryptomogulerna ur spelet, ser det ut som att Gary Gensler vid SEC kan ha vägen fri att godkänna dessa ETF-ansökningar. Detta skulle öppna dörren för institutionellt kapital att få exponering mot Bitcoin och därmed sätta tonen. Frågan är om Kina, med Hongkong, bara kommer att stå och titta på?

Oavsett hur det går, kommer denna utveckling troligtvis att skapa lite oro på marknaderna. Men för nu kan vi säga: "Stay SAFU and BUIDL".

Relaterade artiklar: