Urval av de 5 bästa bitcoin mäklarna - vilken är den bästa bitcoin & krypto mäklaren 2023?

08-06-2024

I den här artikeln diskuterar vi de bästa bitcoin och krypto mäklarna som finns. Vad är en bitcoin mäklare och skillnaden mot en krypto mäklare och en exchange? Vilken är den bästa bitcoin och krypto mäklaren i Sverige och Europa? Vilken är den billigaste bitcoin och krypto mäklaren i Sverige? Vi diskuterar allt detta här.

Sammanfattning: en mäklare är en mellanhand. En mellanhand är en medlande part som köper bitcoin och andra kryptotillgångar på stora internationella exchanges och säljer dem vidare till ett företag eller privatperson för en provision. En krypto mäklare är dyrare att använda för köp och försäljning av bitcoin och andra kryptovalutor. Det är billigare att göra detta på en exchange. För svenskar är i slutet av 2023 Bitvavo exchange det bästa alternativet. Bitvavo har i slutet av 2023 återigen fått en CashCow Award som den bästa kryptomäklaren. Den bästa bitcoin mäklaren i Sverige enligt vår åsikt förblir Trijo, följt av att även BTCSWE som har gjort ett stort intryck på oss. Den bästa Europeiska krypto mäklaren och custodian är Bitpanda. Den bästa europeiska digitala banken med en krypto brokerage tjänst är Revolut. Den bästa Europeiska bitcoin mäklaren är CoinCorner. Den bästa krypto mäklaren för att få ett lån med bland annat bitcoin som säkerhet är Nexo. Slutligen för svenskar är det enbart enklast och billigast att hantera bitcoin eller krypto affärer på Bitvavo.

Vad är en bitcoin mäklare?

En bitcoinmäklare är en person som förmedlar försäljning, köp eller utlåning av bitcoin till andra. De fungerar som rådgivare, mellanhand eller tjänsteleverantör. Om mäklaren erbjuder andra kryptovalutor förutom bitcoin kallas de för en kryptomäklare. Det finns olika typer av krypto- och bitcoinmäklare.

Skillnaden mellan en kryptomäklare och exchange

Skillnaden mellan en kryptomäklare och en börs är att de flesta bitcoin- och kryptomäklare i Sverige agerar som ett onlinekontor för att växla SEK till bitcoin och ofta andra kryptovalutor. Användaren får tillgång till ett konto som ger tillgång till en handelsplattform med en förvaltad plånbok för lagring av tillgångar. Dessa plattformar är enkla att använda men passar oftast inte professionella "traders" eller de som vill göra större investeringar. Trijo är ett exempel på en svensk kryptomäklare med en bra handelsplattform och enkla köp genom trustly. Medans Bitvavo fungerar som en fullvärdig exchange och är därför betydligt billigare, medan bitcoin mäklare agerar som återförsäljare och tar högre handelsavgift.

Detta betyder att på en mäklarplattform handlar det inte om en börs med en orderbok från olika köpare/säljare, utan det finns en enda affärsförsäljare av bitcoin till privatpersoner, vilket är mäklaren själv. Kunderna handlar inte med varandra utan köper direkt från mäklarens reserv. Mäklaren köper själv in sitt bitcoin-lager från stora globala börser. Stora bitcoinbörser har djupa orderböcker med stora handelsvolymer från dagshandlare (daytraders), där kan svenska mäklare köpa bitcoin billigt som en sorts grossist.

De flesta bitcoin och kryptomäklare erbjuder en simpel handelsmiljö så att kunder t.ex enkelt och snabbt kan köpa bitcoin med swish. För denna tjänst tar mäklaren en kommission på mellan 0,25% och 7%. Medans börsen Bitvavo tar maximalt 0,25% i avgift per köp/sälj. För en begränsningsorder debiteras endast maximalt 0,15% i handelsavgifter vilket är betydligt billigare jämfört med en exchange.

Urval av de 5 bästa bitcoin & krypto mäklarna

1. Bitvavo - Det billigaste alternativet med flest CashCow Awards

Varje år delas ett pris ut för den bästa kryptomäklaren av CashCow Awards. I detta prestigefyllda pris tas ingen åtskillnad mellan kryptomäklare och kryptobörser - allt räknas ihop. Bitvavo har varje år fått mycket höga poäng och har redan vunnit flera priser. I slutet av 2023 tilldelades Bitvavo återigen en CashCow Award som den bästa bitcoin och kryptomäklaren.

CashCow Awards är en satsning från Cash Magazine och investerarklubben Bull Up. Varje år röstar investerare om vilka finansiella företag som förtjänar en utmärkelse i tio olika kategorier. För mer information, läs: Bitvavo Review.

2. Bitpanda - Väletablerad Europeisk bitcoin och kryptomäklare

Bitcoinverket.se har följt Bitpandas utveckling sedan 2014. Bitpanda har vuxit till den ledande bitcoin och kryptomäklaren i Europa. Bitpanda är en pålitlig och användarvänlig plattform för bitcoin, kryptovalutor, krypto index fonder, aktier och ädelmetaller. Huvudkontoret ligger i Wien, för mer info: Bitpanda recension.

3. Changelly

Changelly är en populär kryptomäklartjänst som möjliggör direktkryptohandel från din egen kryptoplånbok. De erbjuder en enkel och användarvänlig plattform för att byta olika kryptovalutor snabbt och enkelt. Changelly har ett omfattande utbud av stödda kryptovalutor och tillhandahåller konkurrenskraftiga växlingskurser.

4. Revolut

Revolut är en känd digital bank i Europa som också erbjuder kryptomäklartjänster. De tillåter användare att köpa, sälja och hålla olika kryptovalutor direkt via deras mobilapp och plattform. Med sitt breda utbud av finansiella tjänster har Revolut blivit en populär aktör inom både traditionell banking och kryptovalutahandel.

5. Wirex

Wirex är en mycket komplett kryptobetalningsplattform baserad i London. Plattformen erbjuder en rad tjänster, inklusive en inbyggd kryptomäklarutbyte, möjligheten att skapa IBAN-konton samt tillhandahåller ett Visa-betalningskort. Denna kombination av funktioner gör det möjligt för användare att hantera sina kryptovalutor och genomföra betalningar i vardagen på ett bekvämt sätt.

Vilken är den bästa bitcoin & krypto mäklaren i Sverige?

När det kommer till svenska bitcoin och krypto mäklare som är registrerade i Sverige finns det endast Trijo, BTCSWE, Safello och Btcx att välja mellan. När de kommer till svenska bitcoin & krypto mäklare har de väldigt höga handelsavgifter fast en smidig köp process med hjälp av Bank-ID.

Trijo - Den billigaste krypto mäklaren i Sverige med enkla köp genom Trustly

Trijo är en svensk kryptomäklare som agerar som mellanhand mellan köpare och säljare. De är säkra och pålitliga, registrerade hos Finansinspektionen sedan 2017. Trots att endast erbjuder 17 kryptovalutor vilket är lite jämfört med internationella mäklare, erbjuder Trijo den lägsta handeslavgiften från 0.75% i Sverige och smidig transaktionsprocess till din krypto eller bitcoin wallet.

De är en av de bästa kryptomäklarna i Sverige med över 30 000 användare och erbjuder enkel registrering med Bank-ID och Trustly. De har nyligen lanserat en mobilapp och Trijo passar bäst för de som söker svenska anpassade funktioner och egenskaper.

BTCSWE - Den billigaste bitcoin mäklaren i Sverige med köp genom Swish

Efter varit tillfälligt nere under en lång tid är BTCSWE, en svensk bitcoin-only mäklare tillbaka. De har har varit i verksamhet sedan 2018 och drivs av företaget Snowbank AB, som är registrerat hos Finansinspektionen. Målet med BTCSWE är att erbjuda en trygg och enkel handelsupplevelse för vanliga privatpersoner genom bitoin-köp med Swish.

Safello - Den billigaste krypto mäklaren i Sverige med köp genom Swish

Safello är en säker och pålitlig kryptomäklare i Sverige som är registrerad hos Finansinspektionen (FI). Registreringsprocessen är smidig och okomplicerad med hjälp av Bank-ID. Å andra sidan, väger nackdelarna över fördelarna med en fast avgift på 0,00025 BTC vid överföring av krypto samt en handelsavgift på 7% och
ett begränsat urval av 7 kryptovalutor, vilket är betydligt sämre jämfört med de andra mäklarna. Vi på Bitcoinverket hade endast rekommenderat Safello ifall du endast kan köpa kryptovalutor med Swish.

Bästa Bitcoin- och kryptomäklaren för lån?

Därefter finns det Bitcoin-låneplattformar som Nexo. Dessa är i princip mäklare för Bitcoin-kreditgivning där bitcoins används som säkerhet. De erbjuder ofta också tjänster för Bitcoin-utbyte. Att använda Bitcoin som säkerhet för ett lån är mycket riskabelt och rekommenderas inte.

Slutsats om bitcoin och krypto mäklare

I Sverige finns ett litet utbud av olika kryptomäklare tillgängliga. Den bästa renodlade bitcoin och krypto mäklaren i Sverige är Trijo med högst utbud av kryptovalutor och lägst avgift. Intressant nog är BTCSWE nu också aktiv igen i Sverige och har väckt uppmärksamhet med sin smidigare köp procces. Den bästa bitcoin och kryptomäklaren är Bitvavo. Bitvavo en genuin börs, vilket normalt sett brukar vara billigare att använda än en mäklare. Det bästa är att använda Bitvavo för att hantera alla Bitcoin- och kryptohandelsärenden. Om du letar efter ett lån i euro med Bitcoin eller en annan krypto som säkerhet är Nexo det rekommenderade valet. Om du letar efter en digital bank som också fungerar som en krypto- eller Bitcoin-mäklare är Revolut det bästa alternativet. Bitpanda, som en pålitlig europeisk kryptomäklare, erbjuder en bred investeringsplattform.

I takt med att marknaden fortsätter att växa och fler tjänster utvecklas kommer det att erbjudas andra Bitcoin-mäklare och kryptobörser. Dessa tjänster kan inkludera Bitcoin-investeringsfonder, betallösningar och indexspårare. Vi kommer att hålla ett öga på dessa utvecklingar.