Coinbase och Circle samarbetar för ökad användning av USDC

22-08-2023

Stor nyhet inom stablecoin-sektorn! Tidigare denna månad meddelade PayPal att de lanserar sin egen stablecoin, $PYUSD. Och nu kommer ännu en lika stor nyhet: Coinbase, den amerikanska kryptobörsen som är noterad på börsen, inleder ett samarbete med Circle, kända för USDC stablecoin. De två företagen går samman; Coinbase förvärvar faktiskt en andel i Circle. Coinbase har uttryckt att de engagerar sig långsiktigt när det gäller utvecklingen av "stablecoin-landskapet", särskilt gällande adopteringen av USDC stablecoin.

Det avtal som Coinbase och Circle har kommit överens om för detta samarbete innebär att båda företagen kommer att dra nytta av de intäkter som genereras. Detta kommer att ske genom ränta på de USDC-reserver som hålls på båda plattformarna. Företagen kommer också att öka sina vinster genom en bredare distribution och bredare användning av USDC hos tredje parter (andra börsar och plattformar). På så sätt kommer USDC också att lanseras på sex nya blockkedjor på mycket kort sikt (mellan september-oktober), vilka dessa är är ännu inte känt. Det spekuleras dock om att Polkadot, Near, Optimism och Cosmos möjligtvis kan vara en del av dessa sex blockkedjor.

Båda företagen tror självklart på framtiden för användbarheten av stablecoins inom ett mer inkluderande (globalt) finansiellt system, en ädel tanke verkar det som. Stablecoinen kommer vara 1:1-backad med finansiella (fullt transparenta) reserver, precis som med PayPal (PYUSD) stablecoin.

Circle... ett intressant företag

Företaget Circle sålde förra året "intressen" för $400 miljoner till bland annat en grupp kapitalförvaltare. Bland dessa kapitalförvaltare fanns även Blackrock och Fidelity. Och dessa två namn har nyligen kommit i nyheterna med avseende på lanseringen av en egen Bitcoin spot-ETF. Det börjar nästan likna en pussel som blir alltmer komplett när det gäller Bitcoin, krypto och stablecoins.

Förhållandet mellan Bitcoin och stablecoins

De senaste nyheterna om lanseringen av nya stablecoins och samarbeten som detta mellan Circle och Coinbase är naturligtvis intressanta och positiva (när det gäller antagande) för blockkedje- / Web3-industrin. Men idéerna började från en decentral grundtanke. Faktumet att "reglerade" företag lanserar stablecoins får många att tänka till. Tvivel om detta fanns även vid lanseringen av PayPals stablecoin; även PYUSD skulle vara för centraliserad.

Som vi vet är Bitcoin den renaste formen av decentralisering: valutan kan alltid skickas och tas emot fritt, men Bitcoin är inte en stablecoin och värdet varierar fortfarande kraftigt. En fullständigt decentral stablecoin skulle vara en fin tillskott i branschen. Det har också gjorts försök att lansera en sådan stablecoin, dock inte alltid framgångsrikt.

Både PayPal, Circle och Coinbase har angivit att deras stablecoin är säkrade (1:1) med finansiella reserver. Men dessa reserver kan beskrivas som "centraliserade", såsom dollar eller (amerikanska) statsobligationer. Vi hör därför inte mycket om Bitcoin när det gäller dessa två nya stablecoins. Bitcoin & Tether

Stablecoinen Tether (USDT) är den mest använda inom industrin. Tether har funnits i flera år (sedan 2014) och har den största marknadsvärdet av alla stablecoins. Även om det finns mycket tveksamheter i allmänheten, påstås Tether vara säkrad 1:1 med finansiella medel.

Det som gör Tether annorlunda är att den är mycket närmare kopplad till Bitcoin. Under det andra kvartalet 2023 köpte företaget över 1 529 Bitcoins (vid den tiden motsvarande 45,4 miljoner dollar)! Köpet av dessa Bitcoins gjordes efter att Tether tidigare i år (den 17 maj 2023) hade meddelat att de skulle investera 15% av sina vinster i Bitcoin. De höll sitt ord.

Dessa Bitcoin används, tillsammans med (tydligen) fullständigt säkrade USDT, som en extra finansiell "reservlager" för stablecoinen. Tillägget av Bitcoin till Tethers finansiella reserver är tänkt att bidra till en mer diversifierad och motståndskraftig portfölj.

Därför kan vi hävda att USDT hittills är en av de mest intressanta stablecoins när det gäller decentralisering och tillämpning av Bitcoin i företagsstrategin!

USDT och även USDC finns tillgängliga både på Bybit och Binance kolla även in vår jämförelse mellan båda börserna!

Relaterade artiklar: