Återblick av 2023: Vilket år för Bitcoin och Krypto!

28-12-2023

När vi närmar oss årets slut, låt oss reflektera över höjdpunkterna för Bitcoin och krypto under 2023. Och framför allt, vad har Bitcoin att vänta sig under 2024? Vad har Bitcoin och krypto upplevt i år?

2023, vilket år! Ingen förutspådde ett sådant slut, särskilt när det gäller priserna för Bitcoin och krypto detta år. Detta var särskilt oväntat eftersom det markerade en av de längsta, om inte den längsta, krypto-björnmarknaden sedan starten av Bitcoin. Så, grattis om du läser detta – du har klarat dig (så här långt)!

Sammanfattningsvis kan vi säga att 2023 främst var ett år för Bitcoin där institutioner började ta Bitcoin på allvar och visade ökat intresse för digitalvalutan. Vi har sett fler banker som söker exponering för Bitcoin, länder som ser Bitcoin som en ekonomisk livlina och ett ökande antal företag som positionerar sig som Bitcoin- och kryptoförvarare. Börser granskades noggrant, med exempelvis att Binance hamnade i strålkastarljuset från amerikanska myndigheter. Dessutom försöker en stor grupp Bitcoin-maximalister att hålla sig närmare valutans decentraliserade kärna, ledd av figurer som Jack Dorsey och lanseringen av ordinals på BRC-20-standarden, vilket skapade stor hype.

Och självklart, låt oss inte glömma vår mest dedikerade Bitcoin DCA-entusiast, Michael Saylor, som fortsatte att ackumulera Bitcoin genom Microstrategy. Hans senaste köp för året annonserades den 27 december:

Slutligen har Robinhood Crypto expanderat från USA till Sverige och Europa och har nu en stor priskonkurrens när det kommer till deras låga avgifter.

Kan 2024 bli ett ännu mer tumultartat år för Bitcoin?

2024 kan mycket väl visa sig bli ett ännu mer fascinerande år. Vi är bara 14 dagar bort från bedömningen (godkännande?) av en Bitcoin-spot ETF av den amerikanska SEC. Tre Bitcoin-spot ETF:er ska granskas den 10 januari (förväntningen är någon gång mellan den 5-10 januari), inklusive de från Valkyrie, VanEck och WisdomTree. Som vi tidigare nämnt förväntas det att så snart den första godkänns kommer andra med senare "granskningsdatum" sannolikt att följa snabbt. Med tanke på antalet möten och detaljerna för dessa ansökningar verkar det som att processen närmar sig sitt slutskede.

När vi ändå pratar om detta slutskede, har Bitcoin-spot ETF-ansökaren "Bitwise" till och med börjat marknadsföra sin ETF-produkt genom en övertygande annons. Bitwise förutspår också en ny "ATH" (all time high) för Bitcoin under 2024, med imponerande $80 000 per Bitcoin!

Det är dock viktigt att notera att ett nekande av Bitcoin-spot ETF:er också är ett realistiskt scenario, och detta skulle kunna påverka Bitcoin-priset betydligt.

Kommer 2024 att bli året för en tjurmarknad?

Vi kan knappt undvika att prata om priserna. För ett år sedan, under den sista veckan av året, handlades Bitcoin för cirka $17 000. I år är Bitcoin i mycket bättre skick och handlas över $42 000! Med facit i hand var det verkligen en bra tid att köpa Bitcoin. Men med ETF:er på horisonten är riktningen osäker. ETF:er förväntas öka efterfrågan på Bitcoin, och överlag är efterfrågan på Bitcoin redan på uppgång.

Den här månaden avslöjades att antalet plånböcker som innehåller Bitcoin har passerat 50 miljoner, att mer pengar går in i Bitcoin än ut, att antalet transaktioner på Bitcoin-nätverket nådde en historisk hög under 2023, att antalet långsiktiga Bitcoin-innehavare också närmar sig en historisk hög, att en betydande majoritet av hodlers har vinst och att on-chain-data indikerar att "Bitcoin-dominansen" ökar, vilket tyder på återhämtning efter långa björnmarknader. Sammanfattningsvis verkar det som att 2024 har potential att bli ett intressant år!

  • Så om du vill köpa Bitcoin lätt, snabbt och prisvärt under det nya året, kolla in dessa börser: KuCoin, Bitvavo, Binance eller ByBit.